Over Theater Alternatief

Theater Alternatief werd in 2008 opgericht door enkele bestuursleden van Kamerteater Krimineel met als doel in de toneelgemeente Buggenhout eigentijds repertoiretheater voor een breed publiek te brengen. Dit leidde in november van dat jaar al meteen tot het emotioneel sterk beladen stuk Oscar & Mammie Roos van Eric-Emmanuel Schmitt in de toneelzaal van de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woordkunst en Dans van Buggenhout.

Theater Alternatief heeft een voorliefde voor sterke, emotionele theaterteksten die de tekst ten volle op het voorplan brengen en grijpt daarvoor geregeld terug naar buitenlandse auteurs en stukken die de canon van het theater uitmaken. Naast Oscar & Mammie Roos bracht de groep het alombekende Wie is er bang voor Virginia Woolf? van Edward Albee (in 2011). Maar Alternatief schuwt zeker het lichtere genre niet. Dit bleek nog afgelopen herfst toen de groep de lichtvoetige zedenkomedie Aprilse Grillen van Matthew Barber naar de roman De betovering van april van Elizabeth von Arnim ten tonele bracht.

Waar mogelijk kiest Theater Alternatief echter voor talent van eigen bodem. Getuige daarvan het oer-Vlaamse Rennen van André Velghe (2009) en De stoel van Stanislavski van Guido Van Meir (2010). Ook dit najaar (in de weekends van 6 en 13 oktober) staat opnieuw talent van eigen bodem op het programma : De piano van de Vlaming Knarf Van Pellecom.

Ook voor de keuze van acteurs en medewerkers kiest Alternatief de weg van het talent. De groep speelt opzettelijk niet op safe door uitsluitend te kiezen voor gevestigde waarden uit de amateurtoneelwereld van Buggenhout en omstreken maar geeft ook jonge en onervaren acteurs en actrices de kans hun eerste stappen op het podium te wagen. Meer nog : de groep geeft deze jonge mensen met een passie voor theater ook de mogelijkheid om productie na productie te groeien. Een samenwerking met de getalenteerde laatstejaarsleerlingen van de toneelafdeling van de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woordkunst en Dans van Buggenhout lag dan ook niet alleen voor de hand maar kadert ook volledig in de visie van deze Buggenhoutse toneelvereniging.